Davant la intolerància, la discriminació i la violència institucional actuem de forma col·lectiva. L’IrídiaFest és un festival de cultura i drets humans que neix amb la vocació de demostrar que hi ha alternatives per fer front a la radicalització de l’odi, generant espais de vincle, comunitat i celebració. Amb aquest festival reivindiquem el paper de la cultura per a crear imaginaris compartits capaços de transformar la realitat que ens envolta, i alhora ajudem a finançar el servei d'atenció i denúncia (SAIDAVI) grantint la seva gratuïtat.
El festival, que en la seva primera edició va aconseguir exhaurir totes les entrades, tindrà lloc els dies 16 i 17 de febrer a la Sala Paral·lel 62 amb una programació que aposta un any més per propostes plurals, crítiques i de qualitat. L'IrídiaFest omplirà l'escenari d'artistes internacionals i locals, en dues jornades on seran presents les arts escèniques i la música. Divendres comptarem amb l'espectacle "No soy tu gitana" de Sílvia Agüero i una actuació de flamenc sorpresa. Dissabte serà el torn de la música amb Lapili i els seus ritmes dancehall i afrobeat. També amb Dowdelin, una banda de Londres que ens portarà el seu afrofuturisme crioll amb arrels a Guadalupe, Martinica i Armènia. I no acaba aquí, encara hi haurà dos artistes més sorpresa.
Main features and goals of the crowdfunding campaign
El nostre Servei d’Atenció i Denúncia és l’únic especialitzat en denunciar jurídicament casos de violència institucional a Catalunya, i és totalment gratuït. Compta amb un equip d’advocades i psicòlogues especialitzades i ja fa vuit anys que fa aquesta tasca social de defensa dels drets humans. Aquest Servei es recolza en l’eix de Litigi d’Irídia, que també assumeix casos representatius de les diferents línies de treball de l’entitat, com la memòria històrica o la tasca a la Frontera Sud.
Cada any, el Servei rep més de 100 trucades o correus electrònics de persones que volen denunciar possibles casos de violència institucional. Actualment portem la representació legal de 52 casos de violència policial en contextos de manifestació, vulneracions de drets al CIE o la presó, a l’espai públic o en comissaries; pels quals hi ha 145 agents investigats, entre ells 119 pertanyents a cossos policials, 18 són funcionaris de presons i 8 agents de seguretat privada. El nostre objectiu és canviar una realitat que no ens agrada: lluitem per dur la impunitat a judici, perquè els casos de mala praxi policial tinguin conseqüències; treballem per incidir en les polítiques públiques perquè protegeixin els drets col·lectius i ens associem amb organitzacions locals i internacionals. Volem contribuir a elevar els estàndards de protecció i garantia dels drets humans des dels nostres valors: rigor, independència i transparència.
En aquests anys hem aconseguit grans fites tant en l’àmbit judicial com a escala política: per exemple, la identificació per davant, per darrere i al casc dels antiavalots de Mossos d’Esquadra. A més, estem obrint camí en temes tan importants com aconseguir acabar amb la impunitat de les bales de goma i foam: vam poder identificar per primer cop l’agent escopeter, en el cas de Roger Español, i estem a punt de dur-lo a judici, juntament amb 4 agent més d’aquell operatiu. En aquest sentit, també hem aconseguit individualitzar per primera vegada l’agent que va disparar un tret de foam que va causar lesions greus a un noi. A més, aquest any hem anat més enllà i hem començat a denunciar socialment i als tribunals casos d’espionatge a través d’infiltració policial en moviments socials, així com casos en què agents de policia han dit mentides en seu judicial: en concret, en els casos dels periodistes Jesús Rodríguez i Isidre Garcia.
També hem aconseguit que se’ns escolti cada cop més, i ser una veu de pes en la defensa dels drets humans, tant als mitjans de comunicació com a les institucions. En els darrers mesos hem comparegut al Parlament de Catalunya en el marc de la comissió d’investigació de Pegasus i de la nova Llei de Memòria Democràtica de Catalunya. També hem anat al Congrés dels Diputats per presentar els Informes sobre Bales de goma i sobre Vulneracions de Drets a la Frontera Sud i exposar les nostres recomanacions a les institucions competents per millorar la garantia de drets humans en aquests àmbits. A més, hem viatjat fins a Ginebra per presentar un Informe sobre els incompliments de drets humans detectats a l’Estat espanyol davant l’ONU, de la mà de diferents entitats estatals.
Why this is important
Aquest projecte, un any més, va dirigit a les víctimes de violència institucional. En concret, a tothom que pateixi una agressió per part d’un agent de policia, un funcionari de presons o un vigilant de seguretat privada que faci funcions d’ordre públic.
Col·laborant, podràs ser atès/a davant una situació de violència policial i al mateix temps garantiràs que altres persones també rebin aquesta atenció. Hi ha molta gent que no té una altra manera d'accedir-hi, especialment aquella que es troba en espais d’opacitat com la presó o el CIE. A més, aportant al projecte i/o fent-te sòcia estàs contribuint a la sostenibilitat d’un servei bàsic en un context en què les vulneracions de drets van en augment.
En l'actualitat el Servei d’Atenció i Denúncia funciona a tota la província de Barcelona i es coordina amb col·lectius i organitzacions d'altres localitats de Catalunya i l'Estat espanyol. També realitzem visites periòdiques i de seguiment a espais de privació de llibertat com el CIE de Barcelona o les presons d'arreu del territori. Així mateix, deixem oberta la porta a poder assolir litigis estratègics relatius a fets succeïts fora d’aquest marc territorial, com és el cas de la Frontera Sud.
D’altra banda, se'ns deriven casos d'altres entitats com el SIRECOVI de la Universitat de Barcelona, l’Oficina per la no Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona, SOS Racisme o col·lectius que treballen pel dret a l'habitatge. També treballem en xarxa amb Tanquem els Cies, Migrastudium o l’Ateneu de Memòria Popular, entre d’altres.
Team and experience
Ja fa 8 anys que Irídia funciona, gràcies al suport de tothom que ha participat a les nostres campanyes de Goteo o s’ha fet soci/a en aquests anys! En aquest temps l’entitat i l’equip han anat creixent i consolidant-se.
Som 22 treballadores i una Junta de 8 persones voluntàries tirant endavant el projecte, amb el suport de voluntàries i estudiants de pràctiques, dividides en diferents àrees:
- L’àrea jurídica està formada per 8 advocades i 3 psicòlogues i coordinada per l’Anaïs Franquesa, advocada penalista experta en la defensa dels Drets Humans i amb una àmplia experiència estatal i internacional.
- L’àrea psicosocial s’integra dins l’àrea jurídica, i compta amb la Irene Santiago, psicòloga amb 15 anys d’experiència en atenció psicosocial des d’un enfocament de defensa dels Drets Humans, com a referent des de la Junta.
- A més, comptem amb una àrea tècnica encarregada de la gestió de les subvencions, l’economia, la coordinació de l’equip i el tracte amb les persones sòcies.
- L’àrea de comunicació i incidència política està formada per una periodista, un dissenyador gràfic i tres comunicadores tècniques d’incidència i coordinada per l’Andrés G. Berrio, advocat amb més de 10 anys d’experiència en processos d’incidència en la matèria.
La Junta la conformen especialistes en diverses àrees relacionades amb la tasca d’Irídia, com Andreu Van den Eynde, expert en l’àmbit del litigi estratègic, Aina Estarellas, experta en medicina forense i legal, Carmen Juares, activista en l’àmbit del treball de la llar i treballadora social, Irene Santiago, psicòloga social, o Jordi de Senespleda, advocat i col·laborador en els casos de CIE. També en formen part Ester Quintana, activista, que va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma ara fa deu anys, Blanca Garcés, investigadora del CIDOB i experta en migracions, i Jordi Bosch, llicenciat en Dret i amb una àmplia experiència en el món associatiu català.
A més, a Irídia treballem amb una perspectiva i metodologia feminista interseccional, prenent les decisions de forma democràtica i posant les cures, pròpies i de tota la societat, al centre.